Blog

Belangrijke informatie over pigment behandelen na de zomer

Heerlijk zo’n lange en zonnige zomer! Maar de Uv-stralen van de zon hebben ook zo hun nadelen. Daarom hebben we het als huidtherapeuten al vaak gehad over het gebruik van een goede SPF-bescherming in de zomer (en jaarrond). Maar als de zomer voorbij is kun je weer beginnen met verschillende laser behandelingen, afhankelijk van welk huidprobleem je tegen wilt gaan. In deze blog vertellen we je daarom meer over het behandelen van pigment.

Pigment in de huid wordt gecreëerd door pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. Deze cellen maken melanine (pigment) aan in de huid. De zon activeert de melanocyten om meer melanine aan te maken, omdat de melanine het DNA in onze cellen tegen de schadelijke Uv-stralen beschermt. Hoe meer melanine jouw huid aanmaakt, hoe beter je dus beschermd bent tegen celbeschadiging*. Mensen met een licht huidtype hebben om deze reden meer kans op het krijgen van huidkanker, dan mensen met een donker huidtype.

Let op!*

Als je een licht huidtype hebt, maar wel een kleurtje krijgt in de zomer, is het ook van belang je goed in de smeren met een hoge anti zonnebrand factor. Voordat jouw huid genoeg melanine heeft aangemaakt om de huid enigszins natuurlijke bescherming te geven (wat nooit echt helemaal voldoende is), is er al ruimschoots schade aan jouw huidcellen aangericht. Smeer dus altijd een SPF van minimaal factor 30.

Ontstaan pigmentvlekken

Zonneschade die jouw huid in jongere jaren heeft opgelopen, kan later in je leven tot uiting komen. Dit komt vaak tot uiting in de vorm van pigmentvlekken. Veel van deze plaatselijke vlekjes kunnen behandeld worden, zodat deze niet meer tot verminderd aanwezig zijn. In een eerder blog schreven we al over de mogelijke ontstaanswijzen en behandelopties van pigmentvlekken. 

Welke behandeling past er bij jou?

Ben je benieuwd of jouw pigmentvlekken behandeld kunnen worden en welke behandeling dan voor jou geschikt is? Maak dan een gratis en vrijblijvende afspraak voor een consult bij een van onze huidtherapeuten. Na de behandeling kun je er overigens zelf goed voor zorgen dat je het resultaat zo lang mogelijk behoud. Dat doe je met pigment remmende crèmes (met de juiste ingrediënten) en een geschikte antizonnebrandcrème. Daarover geven onze huidtherapeuten in Delft je natuurlijk graag meer informatie.

Auteur

Tessa - Huidtherapeut

Deel deze blog