Skip to main content

Blog

Lot wilde van haar zwangerschapsmasker af

“Ik wist eerst niet dat het zo heette, maar tijdens m’n zwangerschap waren er plots vlekken zichtbaar in mijn gezicht”, vertelt Lot (32) openhartig. Na eigen online speurwerk ontdekt de kersverse moeder dat het zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, wordt veroorzaakt door hormoonschommelingen. Maar hoe komt ze van die bruine pigmentvlekken rond haar ogen af? Die vraag stelt Lot aan  huidtherapeut Sharon Mosterd van Huid & Laser Kliniek Delft.

Voor veel vrouwen klinkt het verhaal van deze jonge moeder herkenbaar. Tijdens de zwangerschap kunnen de hormonen oestrogeen en progesteron er voor zorgen dat er pigmentvlekken ontstaan. Bij een zwangerschapsmasker is dat vaak op het voorhoofd, rondom de ogen, op de jukbeenderen en op de bovenlip. Zo ook bij Lot. In haar zesde maand kleurt de huid rondom de ogen steeds wat donkerder. “Daar schrok ik wel van, maar ik had de hoop dat het zwangerschapsmasker na mijn zwangerschap vanzelf zou verdwijnen.” Die hoop was ook zeker niet onterecht; bij veel vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf binnen een paar maanden na de zwangerschap.

Eerste consultgesprek

“Een half jaar nadat mijn zoon was geboren, waren de pigmentvlekken in m’n gezicht nog steeds zichtbaar. Dat ging me steeds meer storen en mensen vroegen er ook naar”, herinnert Lot. Dus tikt ze in de zoekbalk van haar telefoon: hoe kom je van een zwangerschapsmasker af? Niet veel later bespreekt Lot haar behandelplan met Sharon van Huid & Laser Kliniek Delft. Haar zwangerschapsmasker laseren is niet nodig, twee peeling behandelingen en goede producten voor thuisverzorging zullen een mooi resultaat boeken besluit huidtherapeut Sharon.

Wat is een Cosmelan / Dermamelan behandeling?

Een vraag die Lot zichzelf stelt. Haar Cosmelan behandeling bij Huid & Laser Kliniek Delft heeft in totaal twee intensieve peeling behandelingen op de kliniek met een tussenpozen van zo’n 3 weken . Zelf smeert Lot driemaal daags de Cosmelan 2 crème op haar gezicht en verzorgt ze met de hydraterende crème Melan recovery. Ook brengt Lot de zonnebrandcrème Mesoestetic SPF 130+ crème aan, die zelfs beschermt tegen het schadelijke blauw licht van beeldschermen en tegen infraroodlicht. “Een paar dagen na de behandelingen bij Huid & Laser Kliniek Delft voelde m’n huid best wel erg branderig. Maar daar had Sharon me gelukkig wel op voorbereid.” Het smeren met de hydraterende crème is dan erg fijn, met het drie keer per dag smeren met Cosmelan 2 is het even doorzetten. “Het is wel belangrijk dat je therapietrouw bent”, adviseert Lot.

Resultaat zwangerschapsmasker behandeling

In totaal duurt het behandelplan van Lot zo’n vier  maanden. Van begin tot eind. En in die  maanden worden er mooie resultaten geboekt. “Het was wel een intensieve behandeling, maar echt, de eerste resultaten waren super goed. Echt alle pigmentvlekken verdwenen bijna helemaal”, vertelt Lot enthousiast. Toch komen er enkele maanden na de behandeling een paar kleine melasma vlekjes terug op haar jukbeenderen. “Maar daar heb ik medische camouflage van Jane Iredale voor gekregen. Daarmee kan ik die laatste overgebleven vlekjes van het zwangerschapsmasker camoufleren”, besluit Lot.