Ongewenste haargroei

Hypertrichose

Hypertrichose is een toename van haar op een willekeurig lichaamsgebied, dat niet aan een bepaald patroon gebonden is. Er zijn meerdere verschijningsvormen van hypertrichose. Er kan sprake zijn van donsbeharing of juist dikke haren. Hypertrichose komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het kan over het hele lichaam voorkomen of alleen plaatselijk. Een andere vorm van overbeharing bij vrouwen is hirsutisme. In dat geval heeft een vrouw haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon.

Hypertrichose kan een gevoel van onzekerheid en schaamte met zich meebrengen. De grens tussen normale beharing en overbeharing is nergens vastgesteld en is verschillend per cultuur en etniciteit. Of er daadwerkelijk sprake is van overmatige haargroei is uiteindelijk een persoonlijke mening.

Behandeling

Ongewenste haargroei op het gezicht of op het lichaam is goed te behandelen. Wanneer de haren bruin of zwart van kleur zijn, kunnen we laser ontharen toepassen. De laser geeft een felle lichtflits af, die in het haarzakje wordt omgezet in warmte, waardoor het haarzakje wordt vernietigd.

Helaas bestaat er nog geen effectieve lasermethode tegen blonde, rode en grijze haren. Kleine gebieden kunnen wel behandeld worden door middel van elektrische epilatie. Dit is een techniek waarbij er met een dun naaldje warmte wordt afgegeven aan het haarzakje. Door de plaatselijke beschadiging in het haarzakje, groeien er geen nieuwe haren of een stuk dunnere terug. Omdat er haar-voor-haar gewerkt wordt, is dit wel een tijdrovende methode.

Tips van de huidtherapeut

Stop 4 weken voor de start van een laser- of elektrische epileerbehandeling met het epileren van de haren. Je kunt de haren wel gewoon kort houden met een scheerapparaat of scheermes. Vaak wordt gedacht dat door het scheren meer haar ontstaat, maar dat is gelukkig niet waar. Als je een haar met een mesje korter maakt, verandert de DNA-structuur van een haar niet zodanig dat er nieuwe haren bij kunnen komen