Skip to main content

Blog

Feit of fabel? Wat je moet weten over laser ontharen

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Of in dit geval; door de fabels de feiten niet meer. Niet heel gek, want online worden er door heel veel partijen allemaal fantastisch mooie beloftes gedaan over laser ontharen. En vaak kun je met laser ontharen ook fantastische resultaten boeken. Maar niet altijd. Bij Huid & Laser Kliniek Delft zijn we open, eerlijk en transparant. Daarom delen we graag 3 feiten over laser ontharen en 3 fabels over laser ontharen. De fabel onderaan dit blog komt je vast bekend voor… 

Feit: Laser ontharen werkt alleen goed op donkere haren

Alleen donkere haren, haren met pigment dus, zijn te behandelen middels een behandeling laser ontharen? Klopt. Feit dus! Dat komt omdat het licht van de laser geleid wordt door het pigment in de haar. Dat werkt perfect bij de meer donkere haarsoorten, maar bijvoorbeeld niet bij rode, grijze en witte haren. Deze haarkleuren hebben namelijk helemaal geen pigment, waardoor de laser behandeling niet werkt. Ontharingsmethoden als elektrische epilatie (elektrolyse) zijn juist weer wel geschikt voor rode, grijze en witte haren.

Fabel: Na 1 behandeling zijn alle haren behandeld en groeien niet meer terug

Klinkt wel als het ideaal! En daarom meteen ook (bijna) te mooi om waar te zijn. Want helaas is het niet zo dat alle haren na slechts één behandeling al helemaal weg zijn. Gedurende het hele traject zal je zien dat haren steeds iets dunner worden en dat er gebieden zijn waar al geen haar meer teruggroeit. De reden waarom de haargroei reductie niet overal precies hetzelfde is, is omdat elke haar in een andere haargroeifase zit. Enkel de zogenoemde 'anagene fase', is een fase waarin de laser effect heeft. Het is onmogelijk vast te stellen in welke fase iedere haar zit, wanneer deze nog in de huid zit. Door een X aantal weken tussen de behandelingen te laten, zorgen we voor de meest effectieve aanpak.

Hormonen zijn de grootste trigger die de slapende haarzakjes kunnen activeren.

Feit: Waxen, harsen en epileren werken laser ontharen tegen

Met een goede laser ontharingsbehandeling pakken we de haargroei in haar kern aan; bij het haarzakje (de voedingsbodem van de haar zelf). Dat doen we dus door het pigment in de haar als geleider te gebruiken voor de licht van de laser. Door te waxen, harsen of te epileren is dat niet meer mogelijk, omdat je zo de haar uit het haarzakje trekt. Geen haar in het haarzakje, geen pigment als geleider en dus geen effect van de laser behandeling. Wat je wel kan doen tijdens in het traject van laser ontharen? Scheren is een ontharingsmethode die wél gebruikt mag worden. 

Fabel: Na het initiële behandeltraject ben je voor altijd uitbehandeld

Het zou mooi zijn, maar toch raden wij elke 6 tot 12 maanden een onderhoudsbehandeling aan. Zo behoud je dat gewenste resultaat van je initiële behandeltraject (70 tot 80 procent haargroeireductie) ook op de langere termijn. Want je hebt natuurlijk niet voor niets al een x aantal behandelingen (afhankelijk van het gebied dat je wil ontharen) ondergaan. Door dit structureel met een enkele behandeling te onderhouden, hoef je geen heel nieuw behandeltraject aan te gaan.

Feit: Laser ontharen is een definitief maar niet permanent

Laser ontharen is een definitieve methode om van ongewenste haargroei af te komen, maar helaas niet permanent. Dat betekent simpelweg dat de haren die zijn behandeld middels laser ontharen niet terug zullen groeien, maar dat er wel 'nieuwe' haren kunnen opkomen. Dit noemen wij ook wel 'slapende haarzakjes'. Hormonen zijn de grootste trigger die de slapende haarzakjes kunnen activeren. 

Fabel: Scheren maakt de haren dikker

Jahoor, daar is hij! Ook jij hebt hem vast weleens gehoord. Ook bij Huid & Laser Kliniek Delft horen we hem regelmatig. We vertellen je graag waarom dit toch echt een fabeltje is. Een haar groeit doorgaans in een dunne punt vanuit de huid. Wanneer je een haar afscheert, scheer je deze op zijn dikste punt (stomp) af. Vervolgens blijft de haar groeien, waardoor de gehele haar de dikte heeft van het punt waarop je deze hebt geschoren. Precies daarom oogt en voelt die geschoren haar dikker, maar is het in werkelijkheid natuurlijk niet. De haar mist gewoon het spitse puntje. Wat dan wel weer echt waar is; hormonen kunnen wel effect hebben op de dikte van je haren.

Ben je geïnteresseerd in een behandeling laser ontharen in Delft? Neem dan contact op met een van onze huidtherapeuten. Je hoeft natuurlijk niet meteen een afspraak te boeken, je kunt ook eerst eens vrijblijvend al je vragen bespreken. 

Auteur

Sanne - Huidtherapeut

Deel deze blog