Skip to main content

Transgender & non-binair

Je goed voelen in je lijf is voor iedereen belangrijk. Als transgender of non-binair persoon doormaak je verschillende veranderingen en voel je je vaak nog niet helemaal thuis in je eigen lichaam. Gelukkig zijn er binnen de huidtherapie tegenwoordig verschillende manieren om aan bijdrage aan te leveren. We snappen dat het kan voelen als een grote stap om te zetten. Daarom nemen onze huidtherapeuten de tijd voor je en vertellen je alles over de behandelmogelijkheden binnen Huid & Laser Kliniek Delft. Samen werken we ernaartoe dat jij je lekker in je vel voelt.

Bij Huid & Laser Kliniek Delft kun je terecht voor verschillende behandelingen wanneer je kampt met genderdysforie. Denk aan laser ontharing of littekenbehandelingen. Wij werken als kliniek samen met het VU medisch centrum of andere vergelijkbare kennis- en zorgcentra en hebben inmiddels veel ervaring met het uitvoeren van behandelingen bij mensen die zich niet thuisvoelen in hun eigen lichaam. Hieronder vind je de behandelingen waarmee wij jou kunnen ondersteunen:

Laser ontharing

Je wilt je op je gemakt voelen, zonder schaamte voor haargroei op een ongewenste plek. Dat snappen we heel goed, daarom helpen we je graag om van de ongewenste haargroei af te komen. Vaak hebben we het dan over het ontharen van het gezicht en het haarvrij maken van het operatiegebied voor de geslachtsveranderende operatie.

Wanneer je eventueel begonnen bent met hormoonbehandelingen helpen deze helaas in veel gevallen onvoldoende. De haargroei in het gelaat of op het lichaam blijft zodoende nog aanwezig. Ontharing met behulp van lasertherapie kan om deze reden een goede uitkomst zijn om zowel storende beharing in het gelaat als op het lichaam te verminderen. Wil je weten hoe deze behandeling precies in zijn werk gaat?

 

Litteken behandeling

Soms kunnen de littekens na een geslachtsveranderende operatie als storend worden ervaren. Bij Huid & Laser Kliniek Delft kunnen wij door middel van onze (non-ablatieve) fractionele laser of microneedling littekens verminderen en de huidstructuur van het litteken verbeteren. Wil je weten hoe een litteken behandeling eruit ziet?

 

Aantal behandelingen

Laser ontharen:

Onze ervaring leert dat bij ontharing door middel van laser in het gelaat, er gemiddeld 8-10 behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Daarnaast kunnen wij bij een transman ook de onderarm behandelen door middel van laser ontharen ter voorbereiding op de phalloplastiek. Ook behandelen wij het genitale gebied ter voorbereiding op de geslachtsveranderende operatie. Hiervoor worden gemiddeld 6-8 behandelingen aanbevolen.

Litteken behandeling:

Iedere behandeling bij Huid & Laser Kliniek Delft geeft resultaat. Maar het optimale effect wordt zichtbaar na 3 tot 5 behandelingen met de fractional laser. Tussen iedere behandeling geven we de huid steeds 4 weken tijd om te herstellen. Tot enkele maanden na de laatste behandeling werkt ook de collageenstimulatie nog door. Het resultaat wordt dan ook nog steeds groter. Ook kan er een combinatie van laserbehandelingen en microneedling geadviseerd worden. Onze huidtherapeuten vertellen je er meer over in een gratis consultgesprek.   

Tarieven

 

Laser ontharen  per sessie  
Ongewenste haargroei gelaat - medisch 185,-  
Ongewenste haargroei schaamstreek - medisch 175,-  
     
Littekens laseren
per sessie pakketprijs
Tot 1 cm2 / enkel plekje 89,- 250,-
Klein gebied 150,- 400,-
Middelgroot gebied 200,- 550,-

Vergoeding

Ontharing van het gelaat wordt bijna altijd vergoed vanuit de zorgverzekering, mits je voldoet aan de gestelde criteria vanuit jouw zorgverzekeraar.

Voor ontharing van het gelaat bij iemand in een transgendertraject stelt de zorgverzekeraar vaak andere criteria, dan bij iemand die indentificeert als non-binair maar wel storende beharing in het gelaat wil laten behandelen. De vergoeding vanuit het basispakket gaat meestal pas in wanneer je bent aangesloten bij het VU of een erkende psychologische praktijk. Vanuit een aanvullende verzekering is het soms ook mogelijk laser ontharing van het gelaat vergoed te krijgen. De zorgverzekeraar maakt hierbij geen onderscheid meer tussen man of vrouw. Je kunt dus het beste even contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om dit te checken. Op deze manier kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

 

Meestgestelde vragen

Welk resultaat kan verwacht worden?

De resultaten van laser ontharing kunnen per persoon sterk wisselend zijn. Houdt rekening met gemiddeld 6-8 behandelingen om het gewenste resultaat te bereiken. Dat houdt in dat 70% tot 90% van de haarzakjes zijn vernietigd en de overgebleven haartjes dun van structuur zijn. Het aantal benodigde behandelingen en het resultaat hangt onder andere af van de haarkleur, de haargroeicyclus, de dichtheid van de haren en plek van de haargroei.

Doet laser ontharing pijn?

De ontharing laser geeft lichtflitsjes af en dat kan voelen alsof er een elastiekje tegen de huid schiet. Op het moment dat er veel dik en donker haar aanwezig is, kan je vaak wat meer voelen dan wanneer het gaat om dunne haren. Hoeveel pijn dat precies doet, hangt natuurlijk ook een beetje af van je pijngrens.

Welke lichaamszones komen in aanmerking voor laser ontharing?

De hormonale behandeling is vaak onvoldoende om de haargroei in het gelaat te beperken. Daarom kan ontharing met een laser een mooie oplossing bieden.

Laser ontharing is ook vaak gewenst ter hoogte van de genitale streek, voorafgaand aan de geslachtverandersende operatie. Let op: deze behandeling dient 16 maanden voor de ingreep gestart te worden. Er zijn immers gemiddeld 7 behandelingssessies nodig met een tussenperiode van telkens 6 à 8 weken.

Uiteraard kan ook storende lichaamsbeharing op andere gebieden van het lichaam verminderd worden door middel van laser ontharing.

Welke laser wordt er gebruikt om gezichtshaar te laseren?

Laser ontharen in Delft doen wij met twee verschillende lasers: de Nd:yag laser en de Diode laser. Beide met FDA-keurmerk en beide bewezen effectief. De Nd:yag laser is speciaal voor de donker gepigmenteerde huiden (huidtype 5 en 6). Deze laser zetten wij alleen in voor het gelaat. De Diode laser is voor de lichtere huiden (huidtype 1 t/m 4) en wordt gebruikt voor het hele lichaam.

Is de laser behandeling geschikt voor rode, blonde en grijze haren?

Helaas bestaat er op dit moment nog geen effectieve lasermethode tegen blonde, rode en grijze haren. Wat wel een effectieve behandeling blijkt, is de elektrische epilatie in kleine gebieden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem eens contact op met een huidtherapeut.

Waar moet ik rekening mee houden als ik start met laser ontharen?

Voorzorg

 • Voor een effectieve laserbehandeling is het belangrijk dat het haartje in het haarzakje aanwezig is. Je mag daarom de haren 4-6 weken voor de laserbehandeling niet meer epileren of waxen. Afknippen of scheren kan wel worden gedaan.
 • Vermijd blootstelling aan de zon en/of zonnebank tot aan het einde van het behandeltraject. Vermijd ook het smeren van bruin zonder zon/ het aanbrengen van spraytan. Dit is belangrijk omdat je meest natuurlijke huidtype bepalend is om verbranding van de huid gedurende de behandeling te voorkomen.
 • Scheer de haren zo kort mogelijk voor elke behandeling en verwijder indien nodig alvast make-up in het te behandelen gebied.

Nazorg

 • Direct na de behandeling kan de huid wat roder zijn en is het mogelijk dat je lichte zwelling rondom de haarzakjes ervaart. Deze huidreacties zijn normaal en meestal na max. vier dagen volledig verdwenen.
 • Vermijd warme baden, sauna’s, stoombaden tot 48u na de behandeling.
 • De huid is na de behandeling zeer gevoelig voor UV-licht, waardoor je directe bloodstelling aan de zon/zonnebank moet vermijden. Smeer daarnaast je huid om de 2 uur in met factor 30 of 50 als het gebied niet bedekt kan worden, ook wanneer het bewolkt of winter is.
 • Pas na 1-2 weken na de behandeling zullen de haren in het behandelde gebied uitvallen. Tussentijd mag je de haren gewoon kortknippen of afscheren.

Snel naar

KADOOTJE bij een HydraFacial

Boek je in juli een HydraFacial Deluxe of Platinum, dan krijg je ook nog eens 3 Dermaceutric Travelsize producten cadeau (Oxybiome, C25, Light Ceutic t.w.v. € 54,-).

*Actie is geldig t/m woensdag 31 juli 2024

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!

De behandelruimte

  Zij gingen je voor ...

  Super fijne kliniek, goede apparatuur, goede kennis van zaken en zeer vriendelijk ontvangst en behandeling. 

  Lees meer reviews op Feedback company