Skip to main content

Blog

Tips, weetjes en misvattingen over de zon

Een mooie zongebruinde huid, ook ik vind het natuurlijk mooi. En zeg nou zelf; op vakantie lekker op het strand liggen in de zon is natuurlijk ook absoluut geen straf. Toch wil je wel voorzichtig zijn met het blootstellen van je huid aan de zon en haar uv stralen. Die straling kan namelijk voor zonschade zorgen. Ik vertel je daar in deze blog graag meer over, zodat je deze zomer met een goed gevoel van de zon kunt genieten.

Mijn tip over zonnebrand

De zon is warm. Heerlijk. Maar die warmte zorgt er vaak ook voor dat je gaat transpireren. Door die transpiratie, wrijving en het afdrogen kan de werking van zonnebrandcrème sterk verminderen. Ook door het zwemmen gaat een groot gedeelte van de bescherming verloren. Smeer je dus zeker om de 2 uur in. En smeer rijkelijk! Wat houdt dat in? We rekenen voor het gezicht ongeveer een halve theelepel, voor de armen en benen vier eetlepels, voor de buik en rug twee eetlepels. En dit dus om de twee uur. In de schaduw is insmeren overigens ook noodzakelijk. Bomen, zonneschermen of parasols laten nog veel UV-stralen door. Maar hoe weet je nou welke zonbescherming het beste voor jou werkt? Onderaan dit artikel geef ik je daar wat meer uitleg over.

De misvatting over donkere huidtypes

Met een donker huidtype hoef je je geen zorgen te maken over zonschade. Het klinkt wellicht logisch, maar het is toch echt een misvatting. Mensen met meer pigment in hun huid hebben wel minder kans op schade, zoals verbranding. Ze zijn door de hoeveelheid melanine van nature beter beschermd. Maar dat betekent niet dat ze volledig tegen de zon beschermd zijn. Want door overmatig blootstellen aan de zon, kan er op lange termijn nog steeds veel schade door UV-straling worden aangericht. Bovendien kan de huid dan ook erg uitdrogen. Ook zegt huidskleur niets over je genen en kun je bijvoorbeeld erfelijk fijngevoeliger zijn voor huidkanker. Ook als je een donkerder huidtype hebt met meer pigment is het dus heel verstandig om je goed in te smeren.

Een weetje over tomaten en zon

Oké, het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek. Maar wist je dat je door het eten van tomaten de huid ook kunt beschermen tegen uv schade. Wanneer je verhitte tomaten (of tomatensoep) eet, komt er lycopeen vrij. Dit is een antioxidant die de onstekingsreactie van de huid op de uv schade vermindert. Leuk om te weten toch!

De juiste zonbescherming kiezen

De beste antirimpelcrème is een zonnebrandcrème! Want met een zonnebrandcrème vertraag je de huidveroudering enorm en voorkom je het ontstaan van vervelende (ouderdoms)pigmentvlekken. Mijn advies is daarom dan ook: gebruik het elke dag, ook als je binnen aan het werk bent. En smeer na 3 à 4 uur weer een extra laagje op. Vind je het vervelend dat je make-up er daardoor misschien wat minder netjes uitziet? Probeer dan eens een zonnebrandcrème in poedervorm of een ideale nevel spray. Dan is uitsmeren niet eens meer nodig. 

Fysische en chemische zonnefilters

Er zijn twee typen zonbescherming: huidverzorging met een fysische of huidverzorging met een chemische zonnefilter. Je kunt aan de ingrediëntenlijst altijd zien of er fysische filters in zitten zoals zinkoxide en titanium dioxide. Dit zijn natuurlijke (minerale) ingrediënten die er voor zorgen dat je huid ‘direct' beschermd is tegen het zonlicht. Deze crèmes zijn ietsje duurder, maar ook een stuk huidvriendelijker dan de chemische filters zoals die van Nivea of Vision. Ideaal voor de gevoeligere huidtypes.

De chemische filters geven ook pas na 20 à 30 minuten bescherming. Met een sterke zonkracht kun je met huidtype 1 of 2 al na 10 minuten verbranden, waardoor de bescherming eigenlijk te laat werkzaam wordt. Daarnaast komt het heel vaak voor dat mensen acne, jeuk of kleine bultjes van chemische filters krijgen. Het gezicht en je handen zijn altijd in de zon en zijn ook nog eens erg gevoelig. Besteed hier dus altijd meer aandacht aan, welke zonbescherming je ook gebruikt. 

Mesoestic zonnebrandcrèmes

Wist je dat onze telefoons en computerschermen de huid ook kunnen beschadigen en voor meer rimpels en pigmentvlekken kunnen zorgen? Uit onderzoek is gebleken dat het zichtbare licht (HEV) van schermpjes, en ook van kamerverlichting, een schadelijke straling afgeeft. Wij zijn groot fan van onze Mesoestic zonnebrandcreme’s. De exclusieve combinatie van fysieke en/of chemische + biologische filters, geeft de huid een complete bescherming tegen UVA en UVB straling. Maar beschermt ook tegen oxidatie veroorzaakt door infraroodstraling (IR) en zichtbaar licht (HEV). De Melan SPF 130/50 pigmentcontrole is onze meest verkochte crème en raden wij aan als dagcrème. Hierin zit ook meteen een handig BB bruin teintje, waardoor het geen witte waas achterlaat. Heb je een wat vettere huid en hou je niet van een glimmend gezicht? Dan past de mineral Matt fluïde je beter. 

Heb je na het lezen van deze blog vragen of wil je bijvoorbeeld meer weten over goede producten om jouw huid tegen de zon te beschermen? Neem dan gewoon even contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek in.

Auteur

Sharon - Huidtherapeut

Deel deze blog