Skip to main content

Blog

Het verschil tussen een droge en een vochtarme huid

‘Als ik net uit de douche kom voelt mijn huid strak en trekkerig. Ik smeer een crème voor de droge huid, maar in de loop van de dag wordt mijn huid vet en glimmend’ Dat hoor ik vaak tijdens consulten. Niet erg gek, want dat strakke en trekkerige gevoel komt ook veel vaker door een vochtarme huid en niet door een droge huid. Maar wat zijn dan precies de verschillen daartussen? In mijn vorige blog vertelde ik je meer over mezelf, nu leg ik je meer uit over de verschillen tussen de droge en vochtarme huid. Ook geef ik je tips over de producten die je daarvoor het beste kunt gebruiken.

Misschien is het voor jou ook vaak de eerste gedachte wanneer je een wat strakke huid voelt; ‘ik heb een te droge huid’. Maar wist je dat een droge gezichtshuid in werkelijkheid dus echt veel minder voorkomt dan gedacht? Veel vaker komen bepaalde klachten voort uit een vochtarme huid. Het klinkt bijna hetzelfde, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen. Je wilt een droge huid dus ook met andere verzorgingsproducten behandelen, dan de vochtarme huid.

De droge huid

Een droge huid is een genetisch bepaald huidtype dat gekenmerkt wordt door een tekort aan talgproductie. Daarmee is de droge huid ook wat gevoeliger voor huidveroudering. Heeft jouw huid bijvoorbeeld een fijne of kleine poriënstructuur, dan is dat de reden dat je huid weinig of minder talg produceert. Daardoor is je huid dus droger. Bij een gecombineerde of vette huid zijn er grotere poriën in het gezicht aanwezig, waardoor er dus ook meer talg wordt geproduceerd. Dit bepaalt of je een vette of een glimmende huid hebt. Een droge huid kan eigenlijk overal voorkomen. Vaak zien we droge benen, armen en vooral een droge gezichtshuid. Gelukkig kun je de droge huid goed verzorgen met wat rijkere producten die de huid voeden met oliën. Huideigen vetstoffen kunnen ervoor zorgen dat jouw droge huid stabiliseert. De fijne ingrediënten shea butter en een 3% peptide complex die in de Regen Ceutic verwerkt zitten, geven jouw droge huid een steuntje in de rug.

'Veel vaker komen bepaalde klachten voort uit een vochtarme huid dan uit een droge huid. Het klinkt bijna hetzelfde, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen.'


De vochtarme huid

De vochtarme huid is geen genetisch bepaald huidtype, maar een conditie van je huid. Iedereen kan het dus wel eens hebben of krijgen. De oorzaak? Heel vaak komt het doordat je simpelweg teveel doucht. De huid droog je extra uit door teveel en te vaak douchen. Aangeraden wordt om maar om de dag te douchen. Dit omdat het ongeveer 8 uur duurt voordat de zuurgraad van je huid weer volledig is hersteld. En als je die beschermlaag er ’s avonds direct weer opnieuw vanaf wast, wordt je huid steeds vochtarmer en ziet hij er beschadigd uit. Wassen met huid uitdrogende zeep of sterk ontvettende ingrediënten is daarom ook niet aan te raden. Zinc, ureum en hyaluronzuur bieden hierbij wel de juiste ondersteuning. Waaraan je kunt merken dat je een vochtarme huid hebt? Dat merk je vaak door een wat droog gevoel, terwijl de huid tegelijkertijd wel wat vet kan zijn. Een vette gezichtshuid kan dus toch vochtarm zijn. Dat vettige wordt namelijk vaak veroorzaakt doordat de huid het tekort aan vocht gaat proberen te compenseren door meer talg aan te maken. Het gebruik van vochtvasthoudende ingrediënten (zoals hyaluronzuur) in jouw huidverzorgingsroutine is essentieel om dit tekort tegen te gaan. De Hyal Ceutic met 5,5% hyaluronzuur is daarvoor een perfecte match!

Advies van huidtherapeut in Delft

De ideale crème voor de droge huid heeft dus weer hele andere ingrediënten dan een crème die je smeert voor een vochtarme huid. En ook voor acne klachten of een meer vettige huid, zijn weer speciale verzorgingsproducten. Het is bij jezelf soms lastig om precies te achterhalen wat jouw huid nodig heeft. Daarom is het goed om een huidtherapeut eens naar de conditie van jouw huid te laten kijken. Maak dus gewoon eens een keer een vrijblijvende afspraak voor een gratis kennismakingsconsult, dan krijg je persoonlijk advies en weet je zeker dat je de goede producten gebruikt voor jouw huid.

Auteur

Fenne - Huidtherapeut & frontoffice

Deel deze blog