Skip to main content

Blog

Deze littekens laseren en verwijderen de huidtherapeuten van Huid & Laser Kliniek Delft

We hebben bijna allemaal wel ergens een litteken op ons lichaam. Veel van die littekens vinden we niet storend; het hoort er gewoon bij. Maar als je ergens een groter, zichtbaar litteken hebt, kun je daar best last van hebben. Dit kan een cosmetisch probleem zijn, omdat je het niet mooi vindt, maar ook lichamelijk. Soms kan een litteken namelijk ook gewoon pijn doen. 

Misschien probeer je de littekens te verbergen met kleding of camouflagecrème. Maar wist je dat er ook manieren zijn om je littekens écht te laten verminderen? Bij Huid & Laser Kliniek Delft hebben we hier verschillende duurzame oplossingen voor, zodat je weer lekker in je vel zit! Littekens laseren: deze behandeling zorgt voor een meer egale huid, minder roodheid en kleinere littekens.

Hoe ontstaat een litteken?

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een ongeluk, operatie, zwangerschap of huidziekte. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans dat er een storend litteken ontstaat. Litteken verwijderen? Bij Huid & Laser Kliniek Delft behandelen we jouw litteken met lasertherapie, microneedling of medische camouflage.

Welke soorten littekens behandelen we bij Huid & Laser Kliniek Delft?

Bij de Huid & Laser Kliniek Delft behandelen we verschillende soorten littekens. Ben je benieuwd of we iets aan jouw litteken kunnen doen? Hieronder ontdek je meer over de verschillende littekens die we behandelen en hoe we dat precies doen.

Littekens door acne

Als je acne hebt, vind je dat waarschijnlijk al erg vervelend. Soms verdwijnen de puistjes wel, maar daarmee heb je niet altijd meteen een egale huid. We kunnen ons voorstellen dat dat erg storend kan zijn. Diepliggende acne-ontstekingen kunnen schade veroorzaken in de lederhuid. Er ontstaan dan putjes in je huid, op de plek waar de acné was. De littekens zijn vaak erger wanneer de acne te laat of niet (goed) is behandeld. Het kan best zijn dat je zoveel last hebt van de littekens dat je er psychisch en/of cosmetisch last van krijgt.

Littekens verwijderen? Deze acne littekens behandelen we met een chemische peeling, vaak in combinatie met een fractional laser littekens behandeling. Zo wordt de huid gladder, vermindert roodheid en worden de littekens smaller en minder diep. Daarnaast kunnen we ook helpen met camouflagetherapie. Acnelittekens camoufleren we met een speciale dekkende crème en/of poeder. Deze producten zijn van Jane Iredale of Lira en zijn er speciaal voor dit probleem. Onze huidtherapie in Delft helpt je met het vinden van een camouflagekleur die past bij je natuurlijke huidskleur. Ook leert ze je hoe je het beste de camouflage aanbrengt.

Littekenschade door een atrofisch litteken

Een atrofisch litteken is een litteken dat in de huid verzonken ligt. De huid lijkt dan ook dunner omdat er een tekort aan weefsel is. Huidverdunning dus, het betekent dat er minder bindweefsel is aangemaakt tijdens de wondgenezing. Hierdoor is er een dun laagje huid aanwezig, dat dieper in de huid verzonken ligt. Voorbeelden van atrofische littekens zijn littekens die na acne en na waterpokken kunnen ontstaan.

Ook dit type litteken behandelen we met de fractional laser. Deze fractional laser beschadigt op een veilige en gecontroleerde manier de huid. Die kleine beschadigingen zorgen voor natuurlijke huidvernieuwing in de diepere huidlagen. Zo verminderen de littekens op natuurlijke wijze. 

Littekens door zelfbeschadiging 

Zelfbeschadiging wordt ook wel automutilatie genoemd. De huid wordt dan opzettelijk beschadigd. Het ontstaat vaak al op jongere leeftijd. Door het beschadigen van de huid ontstaan littekens, die een gevoel van schaamte kunnen veroorzaken. Sommige mensen willen de huid niet laten zien en bedekken het met kleding. Maar misschien ben jij wel op zoek naar een meer duurzame oplossing? Bij Huid & Laser Kliniek Delft hebben we de juiste technieken om ook deze littekens minder zichtbaar te maken.

Dit doen we ook vaak met een fractional laser littekens behandeling. Door de impact van de laser, zal  de huid zich vernieuwen in de diepere huidlagen. Ook stimuleert de laser de aanmaak van collageen en elastinevezels, die de huid en het bindweefsel stevig houden. De huid wordt hierdoor gladder en minder rood.

Hypertrofisch litteken behandelen

Bij een hypertrofisch litteken is er teveel weefsel, waardoor het litteken bovenop de huid komt te liggen. Het wordt daarom ook wel een verheven of verdikt litteken genoemd. Door het overschot aan bindweefselcellen en hoge bloedvoorziening kan het litteken zelfs pijn doen of gaan jeuken. Meestal ontstaat een hypertrofisch litteken een paar weken na een verwonding. Dit type litteken kan overigens prima vanzelf genezen, maar dat duurt soms wel enkele jaren.

Striae littekens

Bijna iedereen is wel bekend met striae, ook wel stretch marks genoemd. Deze littekens ontstaan wanneer de huid te snel uitrekt. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, als je gewicht toeneemt, als je afvalt of als je snel groeit, bijvoorbeeld tijdens de puberteit. Doordat de huid plotseling oprekt, ‘scheurt’ de steunende huidstructuur van collageen en elastine. Ook bij striae zetten we vaak de fractional laser in. De laser zorgt voor huidvernieuwing en maakt littekens smaller en minder rood en diep.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over jouw litteken(s) en over de mogelijke behandeling ervan. In een gratis consultgesprek beantwoorden we graag al je vragen. Plan nu zelf een afspraak in. 

 





Auteur

Sharon - Huidtherapeut

Deel deze blog

BLACK FRIDAY 2024

BLACK FRIDAY aanbieding!

Een volledig huidverbeteringspakket van 4 behandelingen van elk 30 minuten met ruim 20% korting! Van € 480,- nu voor maar € 380,-

Bekijk hier de actievoorwaarden 

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande link of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!

Koop een kadobon