Skip to main content

Blog

Goed om te weten: zo voed je jouw huid van binnenuit

Natuurlijk weten we dat een goede thuisverzorging essentieel is voor een gezonde huid. Soms misschien nog wel belangrijker dan een (regelmatig) bezoek aan de huidtherapeut. Voorkomen is beter dan genezen. In datzelfde licht benadruk ik graag nog eens de impact van goede voeding. Je kunt je huid écht van binnenuit voeden. Samen met mijn collega huidtherapeuten van Huid & Laser Kliniek Delft volg ik daarom de opleiding Voeding en de Huid. In dit artikel deel ik alvast 5 algemene tips met je. Let op: ik sluit het artikel af met misschien wel de belangrijkste tips over het positieve effect van zink en koper.

Laten we meteen goed beginnen, to the point. Ik geef je graag 5 meer algemene tips voor huidverbetering door gezonde voeding. Zie het onderstaande als adviezen die iedereen zou kunnen toepassen in zijn (gezonde) leefstijl. Ze zijn goed voor je huid, maar hebben vaak nog meer positieve effecten op je lichaam en gezondheid.

 

 1. Beperk het aantal eetmomenten tot max. 3 keer per dag;
 2. Beperk geraffineerde suikers en koolhydraten, alcohol, omega 6-vetzuren en transvetten;
 3. Eet zoveel mogelijk onbewerkt, volg de seizoenen en kies voor plantaardig en kwaliteit;
 4. Eet voldoende omega 3-vetzuren en omega 9-vetzuren uit o.a. wilde vette vis, noten, pitten, zaden, avocado en olijfolie;
 5. Eet zoveel mogelijk vitaminen en mineralen uit groenten (500 gr per dag), fruit, kruiden en specerijen en vul zo nodig aan met suppletie.

 

Te vaak eten

Nog heel even terug naar tip 1 van de bovenstaande 5 algemene tips over voeding en huidverbetering. Want waarom het aantal eetmomenten beperken? Ik leg het je graag uit.  Als je te vaak eet, moet je lichaam veel harder werken om dat voedsel te verteren. Dat kost energie, waardoor je weer sneller vermoeid raakt. Dat vergroot de kans op welvaartsziekte en de kans op een snellere huidveroudering. Om onze spijsvertering rust te geven en ons lichaam de kans te geven tot herstel en reparatie, is het advies om maximaal twee tot drie volwaardige maaltijden per dag te eten. Vind je dat lastig? Zorg dan voor een maaltijd rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten (let op: niet aan koolhydraten), dan houd je het langer vol op één maaltijd.

“Door het aantal eetmomenten te beperken bereiken we al enorm veel gezondheidswinst. 80% van onze energie wordt gebruikt om onze voeding te verwerken!”

“Door het aantal eetmomenten te beperken bereiken we al enorm veel gezondheidswinst. 80% van onze energie wordt gebruikt om onze voeding te verwerken!”

De effecten van vasten

Door het aantal eetmomenten te beperken, zorg je automatisch voor wat langere pauzes  waarop je niet eet. De momenten tussen je maaltijden worden daarmee zogenaamde vastmomenten. Dat vasten (dat is dus niet meteen dagenlang niets eten) kan positieve effecten hebben op je huid. Door vasten:

 • Verminderen ontstekingen;
 • Wordt het antioxidantensysteem geactiveerd;
 • Verbeteren celfuncties;
 • Vermindert het aantal zombiecellen;
 • Neemt de stamceldeling toe (keratinocyten zijn trouwens ook stamcellen);
 • Verbetert onze stofwisseling;
 • Verbeteren cognitieve functies;
 • Versterken botten en spieren;
 • Verouderen we minder snel…….!!

 

Zink

Laten we dan nog eens wat dieper ingaan op een tweetal specifieke supplementen. Allereerst kijk ik graag samen met je naar wat Zink voor je huid kan betekenen. Wist je dat Zink nodig is in ons lichaam om ervoor te zorgen dat Vitamine A kan worden omgezet in retinoïnezuur? Klinkt ingewikkeld, ik leg het uit. Dat retinoïnezuur zorgt ervoor dat de Vitamine A beschikbaar is voor alle cellen in het lichaam. Ook voor de huidcellen. En Vitamine A is een onmisbaar ingrediënt als het op huidverbetering aankomt. Voeding met veel Vitamina A:  lever, vlees, boter, kaas en volle melk. Op zoek naar een flinke ‘Zinkboost’? Perfecte reden om van een oester te genieten, met gemiddeld maarliefst 60 mg per oester. 

Koper

Dan gaan we door naar Koper. Koper blijkt een belangrijke bijdrage te hebben bij de vorming van collageen in onze huid en stimuleert de grote van fibroblasten. Dat verbetert de elasticiteit van de huid, vermindert fijne lijntjes en bevordert de genezing van wondjes. Nog een rijtje van de positieve effecten van Koper? Koper remt schade door vrije radicalen, is antimicrobieel en ontstekingsremmend. Voeding met veel Koper: orgaanvlees, zeevis, schaal-en schelpdieren, noten, zaden, peulvruchten en groene groenten.

Opleiding Voeding en de Huid

In de opleiding leren we nu ook alles over het adviseren van een veilige dosis als supplement aan onze cliënten. We besteden veel aandacht aan welke vorm het beste opneembaar is voor ons lichaam, wanneer we een supplement willen gaan inschakelen. In het voorjaar van 2023 is de opleiding afgerond en gaan we de voedingstips nog verder implementeren in onze behandelplannen. Zodoende geven we straks nog meer uitgebreide adviezen in de consulten over hoe ontstekingsreacties bij jouw huidaandoening vermindert kunnen worden en kun je in de kliniek dus zelfs aanvullende supplementen mee krijgen.

Auteur

Sharon - Huidtherapeut

Deel deze blog

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!