Skip to main content

Blog

‘Ik ben niet chagrijnig, zo kijk ik nou eenmaal gewoon’

Het kan behoorlijk irritant zijn om steeds die ene opmerking te horen. ‘Kijk eens niet zo chagrijnig’ of ‘ben je verdrietig?’ En dat terwijl je hartstikke vrolijk en fit bent. Vaak is je antwoord dan zoiets als: ‘Nee, zo kijk ik nou eenmaal. Dit is mijn gewone gezichtsuitdrukking.’ Maar toch kun je in veel gevallen iets doen aan de wat hangende mondhoeken of de deukjes in je kin. Juliet, Cosmetisch Arts in Delft, legt je uit hoe je voor eens en altijd met die vervelende opmerkingen afrekent.

Het klinkt misschien gek, maar de oorzaak van die wat sippe uitstraling is vaak sip kijken. Als je sip kijkt, span je namelijk verschillende spieren rondom je mond aan. Een van de spieren die je mondhoeken op zo’n moment omlaag trekt, is de driehoek-vormige spier Musculus Depressor Anguli Oris (DAO). Een hele mond vol. Even in stukjes opgeknipt: ‘Musculus’ betekent spier; ‘Depressor’ betekent omlaag trekken; ‘Anguli’ betekent hoek en ‘Oris’ betekent mond. Zo wordt het wel duidelijk wat de functie van deze spier is; het omlaag trekken van de mondhoeken.

Die spieren rondom je mond, en dus ook de DAO, hebben eenzelfde eigenschap als de andere spieren in je lichaam. Ze worden sterker door ze te trainen. Dat is prettig voor de spieren die je in de gym traint, maar minder fijn voor de spieren rondom je mond. Hoe vaker je sip kijkt, hoe meer je ze traint en hoe sterker ze dus worden. En in dit geval betekent sterker ook meteen meer naar beneden getrokken mondhoeken.

Meer rust, minder sip

Oke, wat kun je daar tegen doen? Allereerst; zo min mogelijk sip kijken natuurlijk. Nou is dat natuurlijk sowieso wel een goede tip voor je mentale gesteldheid, maar niet altijd even makkelijk. Het is dus zeker niet gek (en komt dan ook bij veel mensen voor) dat de spieren,  die zich aan weerszijden van de mond bevinden, met de jaren sterker worden. Maar ook dan kun je nog iets doen aan de wat chagrijnige of vermoeide uitstraling. Dat is vrij simpel: met een injectable behandeling ontspannen de spieren voor een bepaalde periode en ga je er meteen meer ontspannen en opgewekt uitzien. Kijk, daar worden we nou vrolijk van.

Putjes in de kin

Nog zo’n vervelend gevolg van iets te vaak sip kijken: deukjes of putjes in de kin. Als je sip kijkt, span je je kinspier namelijk ook hard aan. Die spier zit natuurlijk vast aan de huid, waardoor bij het aanspannen deukjes of putjes te zien zijn. Soms gebeurt dit niet alleen bij het sip of chagrijnig kijken, maar ook wanneer je praat. Dit kan je mimiek een wat onrustige uitstraling geven. Zo’n overactieve kinspier wordt ook wel een 'putjes-kin' genoemd. Klinkt niet fijn, maar je kunt er wat aan doen.

Overactieve kinspier voorkomen

Door de kinspier tijdelijk te ontspannen met botox, trekt hij niet meer samen en blijft de huid van de kin mooi rustig en glad. Naarmate je ouder wordt kan de kinspier er trouwens ook voor zorgen dat je een meer puntige kin krijgt en er kan een halvemaanvormige lijn ontstaan. Wil je dit voorkomen? Dan is het raadzaam de kinspier af en toe te ontspannen door middel van een Botuline toxine behandeling.

Dit doet een Botuline toxine behandeling

Botuline toxine, ook wel ‘injectable’ genoemd, is een natuurlijk eiwit. Een werkzame stof waar anno 2023 echt geen taboe meer op rust. Sterker nog, het is een veelgekozen en effectieve behandeling voor medische en cosmetische oplossingen. Toch kan ik me voorstellen dat je nog specifieke vragen hebt over deze behandeling. Geen probleem, tijdens een gratis consult gesprek bespreek je samen met de cosmetisch arts hoe deze  injectable behandeling het beste voor jou werkt.

Ook goed om te weten: bij Huid & Laser Kliniek Delft gaan wij voor het behoud van jouw eigen karakteristieke en natuurlijke uitstraling. Na een korte uitleg over de werking van injectables ga je samen met onze cosmetisch arts in Delft daarom altijd aan de slag met een op maat gemaakt behandelplan.

Auteur

Juliet - Cosmetisch arts

Deel deze blog