Skip to main content

Blog

Hoe werkt een INCI-ingrediëntenlijst?

Op het moment dat je naar een nieuw huidverzorgingsproduct zoekt, wil je het liefst vooraf de ingrediënten even checken. Waarom? Omdat je natuurlijk wilt weten wat je precies op je huid smeert. Maar die flinke lijst met moeilijke namen, oftewel de INCI-ingrediëntenlijst, hoe ga je daarmee om? De huidtherapeuten van Huid & Laser Kliniek Delft helpen je met een aantal tips op weg.

Om te beginnen, waar staat INCI voor? International Nomenclature Cosmetic Ingredient. In het Nederlands: Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. En met de INCI-lijst bedoelen we eigenlijk het etiket van huidverzorgingsproducten die jou vertellen welke ingrediënten het product precies bevat. INCI is ooit ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. De INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt.

Hierbij een aantal tips die jou helpen deze INCI-lijst te begrijpen:

Volgorde van cosmetica ingrediënten

Het ingrediënt dat als eerste wordt vermeld op de INCI-lijst is het ingrediënt met de hoogste concentratie. Hoe lager een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te lager de concentratie van deze werkstof in het product. Maar dat wil niet per definitie zeggen dat dit ingrediënt daardoor minder werkzaam is.

Benaming van ingrediënten

De namen van de ingrediënten op de INCI-lijst zijn meestal chemische of Engelse benamingen van stoffen, zoals Glycerin of Tocopherol. Wat dus hetzelfde als vitamine E is. Laat je dus niet direct afschrikken door moeilijke (scheikundige) namen. In ons eerst volgende blog zullen we je meer uitleg geven over wat de werking is van onderstaande ingrediënten!

Checklist van ingrediënten die goed zijn voor je huid

-           Glycerine
-           Hyaluronic Acid
-           Allantoin
-           Panthenol oftewel vitamine B5
-           Cetearyl Alcohol
-           Glycolic Acid (glycolzuur, een AHA exfoliant)
-           Salicylic Acid (salicylzuur, een BHA exfoliant)
-           L-ascorbic Acid oftewel vitamine C
-           Tocopherol oftewel vitamine E
-           Retinol oftewel vitamine A
-           Niacinamide oftewel vitamine B3
-           Azelaic Acid (azelaïnezuur)
-           Palmitoyl tetrapeptide-7 (peptide)

Checklist van ingrediënten die je wilt vermijden

-           Parfum
-           Alcohol Denat
-           Eucalyptus
-           Tea Tree
-           Witch Hazel
-           Lavendel
-           Benzoyl Benzoate (geurstof)
-           Aceton

Huidherstel na behandelingen

Wanneer je een behandeling hebt ondergaan, is het belangrijk je huid de tijd te geven om te herstellen. Huidverzorgingsproducten met zuren kan je om die reden het beste 5 tot 7 dagen laten staan. Zuren herken je in de INCI-lijst door het woordje ‘acid’. Een belangrijke uitzondering is Hyaluronic Acid. Dit werkt juist vochtinbrengend en kalmeert de huid. Wat zijn nog meer ingrediënten om op te letten? Bisabolol werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. Glycerine werkt hydraterend en helpt om vocht beter vast te houden. En Tocopherol, zoals eerder benoemd, is een andere benaming voor vitamine E. Dit is een krachtig antioxidant en heeft beschermende en helende eigenschappen.

Extra tip!

Deze website is een handig hulpmiddel om je sneller te helpen bij het ontcijferen van de INCI-lijst.

Auteur

Louise - Huidtherapeut & front- en backoffice

Deel deze blog

BLACK FRIDAY 2024

BLACK FRIDAY aanbieding!

Een volledig huidverbeteringspakket van 4 behandelingen van elk 30 minuten met ruim 20% korting! Van € 480,- nu voor maar € 380,-

Bekijk hier de actievoorwaarden 

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande link of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!

Koop een kadobon