Skip to main content

Blog

Waarom is vasten goed voor je huid?

Focus niet alleen op de buitenkant, maar ook op de binnenkant. Een stelling die je vast eerder van ons hebt gehoord, want soms zijn alleen behandelingen van een huidtherapeut simpelweg niet genoeg. Op die momenten kijken we ook naar de impact van het voedingspatroon. In een eerdere blog deelde mijn collega huidtherapeut Sharon daarover al 5 concrete tips. In dit nieuwe blog ga ik als huidtherapeut in Delft dieper in op specifiek één van die 5 tips: beperk het aantal eetmomenten. Lees mijn blog en je ontdekt de voordelen van vasten.

Straight to the point: eigenlijk eet de meerderheid van ons gewoon te vaak. Dat is natuurlijk wel iets anders dan te veel. Maar een belangrijke algemene tip over voeding en huidverbetering is daarom: beperk het aantal eetmomenten per dag. Ik leg je graag uit waarom dat goed is voor je huid.

Waarom het aantal eetmomenten beperken?

Als je te vaak eet, moet je lichaam veel harder werken om dat voedsel te verteren. Dat kost energie, waardoor je weer sneller vermoeid raakt. Dat vergroot weer de kans op welvaartsziekten en de kans op een snellere huidveroudering.

Hoe vaak per dag eten?

Goede vraag. Om onze spijsvertering rust te geven en ons lichaam zo de kans te geven tot herstel en reparatie, is het advies om maximaal twee tot drie volwaardige maaltijden per dag te eten. Vind je dat lastig? Snap ik. Zorg dan voor een maaltijd rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten (let op: niet aan koolhydraten), dan houd je het langer vol op één maaltijd.

Wat zijn de effecten van vasten?

Door het aantal eetmomenten te beperken, zorg je automatisch voor wat langere pauzes waarin je niet eet. De momenten tussen je maaltijden worden daarmee zogenaamde vastmomenten. Dat vasten (dat is dus niet meteen dagenlang niets eten) kan positieve effecten hebben op je huid. Door te vasten…

  • .. verminderen ontstekingen;
  • .. wordt het antioxidantensysteem geactiveerd;
  • .. verbeteren celfuncties;
  • .. vermindert het aantal zombiecellen;
  • .. neemt de stamceldeling toe (keratinocyten zijn trouwens ook stamcellen);
  • .. verbetert onze stofwisseling;
  • .. verbeteren cognitieve functies;
  • .. versterken botten en spieren;
  • Verouderen we minder snel!

En besef je dat ieder kopje koffie, fruitsapje of lekkernij bij de thee een extra eetmoment is. Plak je fruit of tussendoor moment dus vast aan je lunch of diner. Minder eetmomenten betekent automatisch minder snoepen. Win-win!

Voeding & Huid Trajecten

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de impact van jouw voedingspatroon op je huid? Of kun je wat extra hulp gebruiken en zoek je een de perfecte combinatie tussen huidtherapie en voeding? Bekijk dan onze Voeding & Huid Trajecten. Voor €89,- gaan we in een uitgebreid gesprek in op jouw specifieke huid en voeding. Aan de hand van een door jou ingevulde vragenlijst krijg je vervolgens heel veel praktische tips en een compleet advies. Passend bij jouw huid en eventuele huidproblemen. Heb je daar eerst nog vragen over? Neem dan vooral contact met ons op of plan een vrijblijvend consultgesprek in.

Auteur

Louise - Huidtherapeut & front- en backoffice

Deel deze blog

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!