Skip to main content

Blog

Doe de check: werkt jouw huidverzorgingsproduct goed of niet zo goed?

Je hebt je vast weleens afgevraagd waarom sommige huidverzorgingsproducten wel goed werken en anderen niet? Het antwoord op die vraag: het geheim zit in de formule, oftewel het recept van (actieve) ingrediënten. Bij ons in de kliniek werken we daarom altijd met cosmeceuticals, dat zijn huidverzorgingsproducten met een formule die voor de perfecte balans van wetenschap en huidverbetering zorgt. Maar hoe kies je nou het beste product voor jou huid én hoe weet je of een product doet wat het belooft? In dit blog neem ik je mee langs de belangrijkste factoren die bijdragen aan de werking en effectiviteit van cosmeceuticals.

‘Hehe, eindelijk een verzorgingsproduct gevonden wat écht geweldig is voor mijn huid!’ Fijn gevoel is dat he! Zijn we uiteindelijk niet allemaal op zoek naar dat ene product waar we echt blij van worden? Een huidverzorgingsproduct dat zorgt voor een gezonde huid én een frisse uitstraling. In onze kliniek in Delft hebben we daarvoor de beste A-merk cosmeceuticals voor je. Natuurlijk adviseren we je als huidtherapeut graag bij het maken van de juiste keuze, maar we snappen ook dat je zelf wilt weten hoe je goede producten van minder goede producten onderscheidt. Aan de hand van deze 6 tips kies je met vertrouwen voor producten die echt verschil maken.

Percentage van actieve ingrediënten

Het percentage van een actief ingrediënt in een product is cruciaal. Alleen puur de aanwezigheid van een werkstof zoals retinol, vitamine C of niacinamide is namelijk niet genoeg. Tip: kijk altijd of de concentratie hoog genoeg is om daadwerkelijk effect te hebben. Tegelijkertijd moet deze concentratie in balans zijn om huidirritatie of andere bijwerkingen te voorkomen. Fabrikanten vermelden gelukkig vaak de concentratie op de verpakking, zodat je bewuste keuzes kunt maken. Wil je meer concrete informatie over exacte percentages per werkende stof? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan geven we je antwoord op al je vragen.

Verschillende afgiftesystemen

Niet alle actieve ingrediënten dringen even makkelijk door in de huid. Daarom worden er geavanceerde afgiftesystemen ontwikkeld. Afgiftesysteem? Yes, hele slimme manieren om de werkzame stoffen hun werk te laten doen in de huidlagen. Deze technologieën zorgen ervoor dat de werkstoffen precies daar terechtkomen waar ze nodig zijn en optimaal hun werk kunnen doen. Dit zijn 3 soorten afgiftesystemen waarvan onze favoriete cosmeceuticals gebruikmaken:

  • Liposomes: Microscopische capsules die ingrediënten beschermen en diep in de huid kunnen afleveren.
  • Encapsulation: Ingrediënten worden omhuld met een beschermlaag, waardoor ze stabiel blijven en langzaam vrijkomen.
  • Nano-technologie: Deeltjes worden verkleind tot nanoschaal, wat helpt bij een betere opname in de huid.

De verpakking heeft een functie

Veel actieve ingrediënten, zoals vitamine C, zijn gevoelig voor licht, lucht en warmte. Dit betekent dat ze hun werkzaamheid kunnen verliezen als ze niet goed verpakt zijn. Dus let ook zeker op de verpakking van jouw product, die moet er niet alleen maar goed uit zien.

  • Luchtdichte verpakkingen: Bijvoorbeeld een pompsysteem. Dit minimaliseert blootstelling aan zuurstof en houdt de ingrediënten stabiel.
  • Donkere of ondoorzichtige flacons: Beschermt tegen blootstelling aan UV-licht dat ingrediënten kan afbreken.

Synergie tussen ingrediënten

De combinatie van ingrediënten in een product kan een groot verschil maken. Sommige stoffen werken beter samen en versterken elkaars effectiviteit. Ik geef je twee voorbeelden:

  • Vitamine C en vitamine E: Deze antioxidanten werken synergetisch om huidbeschadiging door vrije radicalen te verminderen.
  • Retinol en hyaluronzuur: Retinol kan de huid uitdrogen, maar hyaluronzuur helpt om het vochtgehalte op peil te houden.

Aan de andere kant kunnen sommige combinaties irritatie veroorzaken, zoals hoge concentraties van vitamine C en zuren. Een goed geformuleerde cosmeceutical houdt rekening met dit soort reacties.

pH-waarde van het product

De pH-waarde van een product speelt een belangrijke rol bij de effectiviteit. Actieve ingrediënten zoals zuren (bijvoorbeeld glycolzuur), zijn alleen werkzaam binnen een specifiek pH-bereik. Een te hoge of te lage pH-waarde kan de huidbarrière beschadigen of de werking van het ingrediënt verminderen.

Consistent gebruik en houdbaarheid

Om je huid effectief te verbeteren, moet je een huidverzorgingsproduct consistent blijven gebruiken. Met één keertje smeren, ben je er nog niet. Logisch toch? Kies daarom voor producten met een duidelijke houdbaarheidsdatum en gebruik ze volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Kijk ook altijd goed of het product er nog wel goed uitziet en bijvoorbeeld niet is verkleurd of heel erg onaangenaam ruikt. Dat zijn namelijk signalen die erop kunnen wijzen dat de actieve ingrediënten hun werk niet meer zo goed doen.

Wat betekent dit voor jou?

Zo, dat was best een hele hoop informatie. Ik kan me voorstellen dat je hierdoor misschien wel vragen hebt over het product wat je zelf gebruikt? Of je hebt een vraag over de cosmeceuticals die je wilt aanschaffen op onze webshop? Daar helpen wij je als huidtherapeuten in Delft natuurlijk graag bij. Kom gewoon eens langs en neem de producten uit jouw huidverzorgingsroutine mee. Dan bekijken we ze samen tijdens een vrijblijvend consult. Je kunt jouw vraag natuurlijk ook altijd even mailen, dan nemen we op korte termijn contact met je op.

Auteur

Bo - Huidtherapeut & front- en backoffice

Deel deze blog

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande link of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!

Koop een kadobon