Skip to main content

Blog

Kan huidtherapie als je zwanger bent?

Wat een prachtig nieuws! Je bent zwanger. Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd. We wensen je een fijne zwangerschap, waarin je ook de tijd neemt om goed voor jezelf (en de kleine) te zorgen. Maar waar moet je op letten als het gaat om huidverzorging tijdens je zwangerschap? Wij kijken graag met je mee, want vaak reageert je huid anders op behandelingen en producten dan je gewend bent. Dus stel je jezelf deze vragen: hoe verzorg ik mijn huid tijdens de zwangerschap? Kan huidtherapie als je zwanger bent? Dan vind je in dit artikel een praktisch overzicht met antwoorden.

Een zwangerschap doet veel met je lichaam, maar ook met je huid. Daarom is het van belang om te weten welke ingrediënten je het beste kunt vermijden tijdens de zwangerschap. Denk aan zuren zoals Retinol (vitamine A zuur) en salicylzuur >2%. Beide zuren worden toegepast bij indicaties als pigmentatie, anti-aging en acne. Ze kunnen terechtkomen in de bloedbaan en zo ook bij je baby. Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook wanneer je borstvoeding geeft. Vermijd daarom behandelingen en producten met deze zuren. Dit betekent ook dat wij als huidtherapeuten in Delft bepaalde chemische peelings die deze ingrediënten bevatten ook niet zullen uitvoeren tijdens jouw zwangerschap (en borstvoeding).

Huidtherapie tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor het ontwikkelen van pigmentatie. Daardoor worden intensieve huidverbeterende behandelingen afgeraden. Om zo hyperpigmentatie te voorkomen. Ook met behandelingen, zoals laser ontharen van de schaamstreek of andere behandelingen in hetzelfde gebied, wachten we tot na je zwangerschap. Dit geldt ook voor het verwijderen van jouw tatoeage. Tijd voor een compleet overzicht van huidtherapie tijdens de zwangerschap. Welke behandelingen kunnen wel tijdens een zwangerschap en welke huidtherapie kan niet tijdens zwangerschap?


Ja, deze behandelingen kunnen wel

  • Acnetherapie
  • Milde medische peeling
  • Laser ontharen (m.u.v. het gebied buik/schaamstreek)
  • Coagulatie en curette
  • Vaatjes en roodheden in het gelaat
  • Microneedling
  • Behandeling van littekens (m.u.v. het gebied buik/schaamstreek)
  • Elektrisch epileren

Nee, deze behandelingen kunnen niet

  • Tatoeage verwijderen
  • Laser ontharen van de schaamstreek
  • Intensieve huidverbeterende behandelingen, waaronder een sterke peeling of de plasma lift
  • Beenvaatjes*
  • Pigmentvlekken**

*Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe. Doordat je ook wat gewicht aankomt, neemt de druk op de beenvaten toe. Het bloed stroomt langzamer terug naar het hart, vooral door de vaten van het been. Daarom is het verstandig de overgebleven beenvaten na de zwangerschap te behandelen.

**Doordat je lichaam meer hormonen aanmaakt, wordt er meer pigment geproduceerd. Het extra pigment kan zorgen voor pigmentvlekken. In de meeste gevallen gaat het om het zwangerschapsmasker, oftewel melasma. In dit geval is het een goed idee om het overgebleven pigment na je zwangerschap te behandelen.

Persoonlijk advies

Over het algemeen geldt dat je huid tijdens een zwangerschap anders reageert dan dat je gewend bent. Hierdoor kan je gevoeliger reageren op de huidverzorgingsproducten die je al langere tijd gebruikt. Ook kan je huid anders reageren op behandelingen. Wil je advies over jouw huid tijdens de zwangerschap? Dat geven we je graag persoonlijk. Dus laat je uitgebreid informeren tijdens een gratis kennismakingsgesprek met een van onze huidtherapeuten in Delft.

Auteur

Sharon - Huidtherapeut

Deel deze blog