Skip to main content

Littekens

Acne littekens

Acne hebben is al lastig genoeg, maar helaas zijn de problemen voor veel mensen nog niet volledig opgelost wanneer de puistjes verdwijnen. Diepe acne-ontstekingen kunnen schade aanbrengen aan de bindweefselvezels in de lederhuid. Het huidoppervlak vertoont dan een reliëf, bijvoorbeeld in de vorm van putjes. De littekens kunnen op verschillende gebieden op het lichaam optreden, afhankelijk van de locatie waar de acne actief was. Acnelittekens zijn vaak ernstiger wanneer de acne laat of niet (goed) is behandeld. Soms kunnen mensen met acnelittekens problemen ontwikkelen op cosmetisch en/of psychosociaal gebied.

Behandeling

Voor het behandelen van acnelittekens gebruiken we de fractional laser. De laser beschadigt op een veilige manier de huid. De kleine beschadigingen zorgen voor huidvernieuwing in de diepere huidlagen en stimuleren de aanmaak van collageen en elastinevezels, die de huid en het bindweefsel stevig houden. De huid wordt hierdoor gladder, roodheid vermindert, structuren egaliseren en de littekens worden smaller en minder diep.

Een chemische peeling kan ook worden toegepast om de structuur van de huid te verbeteren. Met diepere peelings zoals een TCA of Jessner peeling kunnen we acnelittekens vervagen. Deze chemische peelings combineren we vaak met een fractional laserbehandeling, omdat dit zorgt voor een optimaal effect.

Daarnaast kun je acnelittekens camoufleren met een speciale dekkende camouflagecrème of camouflerende poeder. Deze minerale en parabeenvrije producten van Jane Iredale of Lira beschadigen de huid niet, zijn speciaal uitgezocht en passend bij dit probleem. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met jou een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur. Tijdens de therapie leer je hoe je de crème zelf kunt aanbrengen.

Tips van de huidtherapeut

De acne moet eerst rustig zijn voordat we de laser kunnen inzetten. Behandeling met chemische peelings kan wel tijdens actieve acne. Probeer thuis zo veel mogelijk van de acneplekjes af te blijven. Mocht dat niet lukken, probeer dan het volgende. Wikkel tissues om de wijsvingers en duw vanuit verschillende richtingen tegen het puistje aan. Komt er na 3 pogingen niets uit, stop dan en ga niet verder totdat je hele huid kapot is. Het gebruik van tissues voorkomt littekenvorming en huidbeschadiging. Wanneer een plekje blijft bloeden, plak er dan een klein hoekje tissue op. Het bloed kan dan in het papiertje stollen. Na 5 minuten kun je het voorzichtig verwijderen. Hierdoor krijg je geen grote ingedroogde bloedkorstjes.
Overige Littekens

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!