Skip to main content

Blog

Oeps, toch verbrand door de zon! 5 tips van huidtherapeut Zoë

We hebben er een paar mooie weken en enkele zeer hete dagen opzitten. Soms misschien wel bijna een beetje te heet. Of heb je ook gewoon lekker kunnen genieten van de zon (na goed smeren met de juiste zonbescherming) tijdens een dagje strand of park? Heerlijk kan dat zijn. Toch verbrand je vaak sneller dan je denkt, hoogzomer kan dat zelfs al binnen 10 minuten in de uv-straling van zon. Erg vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om je huid te helpen met het herstel. In deze blog geef ik je tips voor de beste nazorg en tips om huidirritatie door zon(nebrand) voortaan te voorkomen.

Tip 1: Smeer met fysische/minerale filters en niet met chemische filters

Kijk eens in je zonbeschermingsproducten of er de natuurlijke ingrediënten titaniumdioxide en zinkoxide in zitten? Die zorgen namelijk voor een fysische/minerale filter die jouw huid direct beschermt tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Dat komt vooral doordat deze filter boven op de huid blijft liggen en zo het zonlicht vroegtijdig weerkaatst. De veel voorkomende chemische filters (verwerkt in merken zoals Nivea, Vision en Kruidvat) werken op een andere manier, die trekken namelijk in de huid waarna ze uv-stralen absorberen. Omdat deze filters eerst in moeten trekken, beschermen ze ook pas voldoende na zo’n 20 tot 30 minuten. Na 2 uur neemt de bescherming ook alweer flink af. Met fysische/minerale filters is dat anders. Die beschermen direct en blijven continu hun werk doen, tenzij ze natuurlijk door invloeden van buitenaf worden weggeveegd.


Product 150dpi
De zonbeschermingsproducten van Mesoestetic en Dermaceutic maken gebruik van minerale filters die jouw huid tegen zonneschade beschermen. Ben jij benieuwd welke zonbescherming het best bij jou past? Eén van onze huidtherapeuten adviseert jou graag!


Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten

Het is enorm belangrijk om je huid goed te hydrateren nadat je in de zon bent geweest (ook al ben je niet verbrand!). Net zoals het belang van voldoende water drinken op een warme dag, heeft jouw huid extra hydratatie nodig tijdens de zomermaanden. De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed. Daarom raad ik je aan om je huid te helpen herstellen met de volgende ingrediënten: 

  • Aloë Vera staat bekend om de verzachtende, antioxiderende en hydraterende eigenschappen.
  • Hyaluronzuur kan wel 1000 keer zijn gewicht in water vasthouden in de huid, het zorgt voor betere vochtopname en gaat vochtverlies in de huid tegen. 
  • Vitamine C is een antioxidant die zichtbare schade door de zon vervaagd en jouw huid een betere bescherming biedt tegen uv-straling.

Tip 3: Grijp niet te snel naar ‘aftersun’ producten

Je komt terug van een dagje strand, ziet dat je bent verbrand en smeert je meteen in met ‘aftersun’. Het klinkt heel erg logisch, maar toch zijn veel van die ‘aftersun’ producten niet altijd even goed. Ze worden geadverteerd als schade-herstellend en hydraterend, maar bevatten vaak ingrediënten die je liever wilt vermijden. Vooral wanneer de zon je huid heeft uitgedroogd en mogelijk ook heeft verbrand. De ingrediënten die je wilt vermijden zijn bijvoorbeeld: alcohol en parfum. Waarom? Beide hebben ook uitdrogende en soms irriterende eigenschappen.  

Tip 4: Voorkom huidirritatie en pukkeltjes met goede (en nieuwe) zonnebrand

Heb je dat ook wel eens gehad, van die vervelende pukkeltjes of uitslag nadat je in de zon bent geweest? De zonnebrand die je hebt gebruikt kan de boosdoener zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de bewaarde zonnebrand van vorig jaar uit de kast hebt gehaald of als er een chemische filter in de zonnebrand zit. Het grootste deel van de zonnebrandcrèmes op de markt bevat een chemische filter en geeft daarbij een grote kans op een allergische reactie, prikken tijdens het aanbrengen en een plotselinge huiduitslag waar je gesmeerd hebt. Naast dat de beschermende zonnefactor na 1 jaar zodanig is afgenomen dat deze lang niet meer de bescherming biedt die op de verpakking benoemd wordt, is het mogelijk dat de inhoud over datum is en irritatie veroorzaakt op jouw huid. Het is daarom van belang om ieder jaar opnieuw een goede anti zonnebrandcrème aan te schaffen met fysische/minerale filters. Deze natuurlijke ingrediënten titaniumdioxide en zinkoxide staan dan vermeld op de achterkant van de zonnebrandcrème. Dermaceutic en Mesoestetics hebben beide een mooi getinte SPF gezichtsbescherming.

Tip 5: Smeer op tijd en voldoende, welke factor je ook gebruikt

Kies ik voor factor 30 of factor 50? Het is een vraag die ik in de kliniek in Delft vaak voorbij hoor komen. En weetje, eigenlijk maakt het niet eens heel erg veel uit. Tussen factor 30 en 50 zit namelijk geen groot verschil. Factor 30 geeft 97 % bescherming en factor 50 geeft 98% bescherming tegen uv-stralen. Om deze hoge bescherming te bereiken, is het vooral belangrijk dat er bij het aanbrengen voldoende product wordt gebruikt. Gebruik de lengte van de middel- en wijsvinger als indicatie voor de hoeveelheid aan anti zonnebrand die je gebruikt voor het gezicht, de oren en de hals. Vergeet hierbij niet elke twee uur te smeren, zodat de zonnebrand de hele dag effectief zijn werk blijft doen. Door bijvoorbeeld wrijving of water kan de zonnebrand van de huid komen, wat herhaaldelijk insmeren nog belangrijker maakt.

Auteur

Zoë - Huidtherapeut

Deel deze blog