Skip to main content

Goedaardige huidtumoren

Steelwratjes

Steelwratjes, ook wel fibromen of skin tags genoemd, zijn goedaardige huidtumoren. Het zijn kleine uitstekende stukjes huid met een steeltje van 0,2 mm tot 1 cm. We zien ze vaak in de hals of onder de oksels. Over de oorzaak is niet veel bekend. Leeftijd, erfelijkheid, schurende kleding en overgewicht zouden een rol kunnen spelen. Steelwratjes zijn meestal huidkleuring. Vaak zijn ze vooral ontsierend, maar ze kunnen ook jeuken of irriteren.

Behandeling

Als je de plekjes storend vindt, kun je ze laten wegknippen met een steriel schaartje of laten behandelen via elektrocoagulatie. Daarbij stippen we de steelwratjes heel nauwkeurig aan met een warme elektrode. De hitte stopt de bloedtoevoer waardoor het lichaam het fibroom afstoot. De behandeling laat een korstje achter, die na ongeveer 5-10 dagen is geheeld.

Tips van de huidtherapeut

Alleen hele kleine steelwratjes kunnen we steriel wegknippen. Bij het verwijderen van grotere fibromen moeten we warmte gebruiken om bloeden tegen te gaan. Bij de huidtherapeut kun je goed terecht en voor de behandeling van deze goedaardige plekjes. Een huisarts behandelt ook steelwratjes, maar heeft wellicht minder tijd voor een behandeling van grotere gebieden. Wij raden aan om je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Voor, tijdens en na de behandeling is dat extra belangrijk, zodat de plekjes mooi kunnen herstellen.

Overige Goedaardige huidtumoren

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!