Skip to main content

Goedaardige huidtumoren

Verruca seborrhoica (ouderdomswrat)

Ouderdomswratten, ook wel verrucae seborrhoica genoemd, zijn goedaardige huidtumoren. Ze ontstaan door een te snelle celdeling van oppervlakkige huidcellen. De meeste hebben een doorsnede van 0,5 tot 3 cm en zijn onregelmatige, soms wat vettige plekken die bovenop de huid lijken te liggen. De kleur kan variëren van gelig of huidkleurig tot donkerbruin en zwart. We zien ze meestal op gezicht, rug, borst en nek maar het kan overal op het lichaam voorkomen. Ouderdomswratten komen vooral voor bij blanke mensen en ouderen. Ze verschijnen ongeveer vanaf het 50ste levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal, variërend van een paar tot tientallen. Een variant van ouderdomswratten op een donkere huid wordt ook wel dermatosis papulosa nigra genoemd.

Behandeling

Als je de plekjes storend vindt, kun je ze laten behandelen met curette. Daarbij verdoven we je huid met een koude spray en kunnen we de wratjes op een eenvoudige manier van de huid schrappen met een scherp ringetje. Dit laat korstjes achter, die na ongeveer 5-10 dagen geheeld zijn.

Tips van de huidtherapeut

Wij raden aan om je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Voor, tijdens en na de behandeling is dat extra belangrijk, zodat de plekjes mooi kunnen herstellen.
Overige Goedaardige huidtumoren

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!