Skip to main content

Vaatafwijkingen en Roodheid

Couperose

Ieder mens heeft duizenden bloedvaatjes, die overal in ons lichaam aanwezig zijn. Couperose is een netwerk van kleine rode en soms blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Deze vaatjes worden ook wel teleangiëctastieën genoemd. De vaatjes spelen geen rol meer bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in je huid. Wel zijn ze kwetsbaar en als de vaatwanden verzwakt zijn, kunnen ze uitzetten en zichtbaar worden op je gezicht. Meestal komen de eerste uitgezette adertjes op vanaf je 30ste levensjaar. Couperose wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Erfelijke aanleg en een blanke dunne huid spelen hierbij een rol. Het is in principe onschuldig, maar veel mensen storen zich aan de roodheid.

Behandeling

Couperose en andere roodheden kunnen we zeer effectief behandelen met een vaatlaser. Voor de kleine rode vaatjes in het gezicht gebruiken we een speciaal IPL-handstuk en voor de grotere paars-rode vaatjes een Nd:Yag 1064nm vaatlaser. Het apparaat geeft een zeer hoge lichtintensiteit af in je huid. Dat voelt aan als een warm speldenprikje. De laser ziet alleen de kapotte vaatjes en laat de omliggende huid met rust. Door de warmte stolt het bloed en gaan de bloedvaatjes kapot. De huid blijft intact en het lichaam ruimt het kapotte vaatje binnen 3 weken volledig op. Lees meer over de behandeling bij vaatjes en roodheden.

Couperose kun je ook camoufleren met een speciale dekkende camouflagecrème of camouflerende poeder. De minerale en parabeenvrije producten van Jane Iredale of Lira beschadigen de huid niet, zijn speciaal uitgezocht en passend bij dit probleem. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met jou een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur. Tijdens de therapie leer je hoe je de crème zelf kunt aanbrengen.

Tips van de huidtherapeut

Er bestaat geen crème die couperose kan verwijderen of verminderen, maar een laserbehandeling helpt je na enkele behandelingen van je klacht af. Wanneer je couperose hebt, raden wij aan om je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Overmatig zonlicht, maar ook blootstelling aan extreme warmte of kou verergeren het probleem. Behandel je huid ook niet te veel met cosmeticaproducten.

Overige Vaatafwijkingen en roodheden 

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!