Skip to main content

Acne

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. Het komt vooral voor op de buitenzijde van de bovenarmen en benen, soms ook in het gezicht, op de billen of op de romp. Ongeveer een kwart van onze bevolking heeft er last van. Het ontstaat meestal al op jonge leeftijd. Vaak bij mensen die last hebben van atopie (allergie-gevoelige huid, hooikoorts, eczeem).

Behandeling

Wanneer je keratosis pilaris wilt behandelen, is het belangrijk om je te richten op producten die de droge en ruwe huid zachter maken. De verdikte hoornlaag kan verdund worden met ureum (10% of hoger), salicylzuur of vitamine A zuur. Een combinatie van een aantal chemische peelings met melkzuur geeft een nog beter resultaat. Melkzuur heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op de huid. Probeer van de kleine puistjes af te blijven. Dit veroorzaakt littekenvorming. Helaas bestaat er vrijwel geen methode om de keratosis pilaris volledig te laten verdwijnen. Wel kunnen bepaalde behandelingen de structuur van de huid verbeteren.

Tips van de huidtherapeut

Een scrubhandschoen in combinatie met een ph-neutrale zeep geeft vaak verbetering. Gebruik dagelijks een crème met 10% of meer ureum. De Urea bodylotion van Eucerin is verkrijgbaar in onze kliniek. Crèmes met een hoog concentraat melkzuur (20%) hebben ook vaak een positieve werking. Deze concentraties zijn alleen niet in Nederlandse crèmes te vinden. Een tekort aan vitamine C kan ook een oorzaak zijn. Dit kun je aanvullen met de juiste voeding en/of voedingssupplementen.

Overige Acne huidproblemen

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!