Skip to main content

Vaatafwijkingen en Roodheid

Bezemrijsvarices (beenvaatjes)

Bezemrijsvarices, ook wel besenreiser of berkentakjes genoemd, zijn kleine verwijde bloedvaten op benen en voeten. Het zijn geen spataderen (varices). Spataderen liggen dieper en zijn breder in doorsnede. De beenvaatjes zijn rood, blauw of paars van kleur en kunnen streperig van vorm zijn. Ze kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, door erfelijke aanleg of een staand beroep, waarbij veel druk uitgeoefend wordt op het vatensysteem. De kapotte vaatjes zijn weliswaar verbonden met dieper gelegen aderen in je benen, maar ze zijn niet functioneel omdat ze geen bijdrage leveren voor het vervoeren van bloed naar je hart. De vaatjes kunnen geen kwaad, maar soms worden ze als cosmetisch storend ervaren.

Behandeling

Beenvaatjes zijn goed te verwijderen met de vaatlaser Nd:Yag 1064 nm. Deze laser dringt dieper de huid in dan IPL-laserlicht. Het apparaat geeft een zeer hoge lichtintensiteit af in je huid. Dat voelt aan als een warm speldenprikje. De laser ziet alleen de rode of blauwe kleur van het vaatje en laat de omliggende huid met rust. Door de warmte stolt het bloed en gaat het beenvaatje kapot. Dat ruimt het lichaam zelf weer op.

Tips van de huidtherapeut 

Bij spataderen of een onderliggend vaatprobleem adviseren wij eerst een duplex te laten maken bij de vaatarts (fleboloog). De grote oppervlakkige vaatjes in de vorm van trosjes kunnen effectiever met scleroserende vloeistof behandeld worden in een spataderkliniek. De kleine vaatjes zijn wel heel geschikt voor een laserbehandeling.
 
Wanneer je last hebt van vermoeide benen of vocht in je benen, is het belangrijk dat je de huid tegendruk geeft. Dat geeft verlichting en vermindert de kans op kapotte haarvaatjes en spataderen. Tegenwoordig bestaan er mooie steunkousen en steunpanty’s. Ze zijn er in allerlei kleuren, ook zwart en antraciet. Prima te dragen onder een broek, jurk of rok, zonder dat het opvalt.
Overige Vaatafwijkingen en roodheden

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!